2020-09-03 12:24:14• hírek • Bede Emőke

Az uniós tagállamokban mért adatokhoz képest Romániában magas a halálos kimenetelű testi sértések aránya

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Lakossági és politikai szinten is heves indulatokat gerjesztett Szatmárnémetiben az a gyilkossági eset, mely augusztus 28-án, a késő esti órákban történt a városközpontban: egy hajléktalan, agresszivitásáról már jól ismert férfi leszúrt egy mindössze 29 éves fiatalembert, s sajnos a kés olyan súlyos sérülést okozott, hogy O. Beniamin nem sokkal kórházba szállítása után életét vesztette.

Az eset kapcsán megnéztük, mi a helyzet az Európai Unióban, miként alakult a halálos kimenetelű testi sértések térképe. Az Eurostat szerdán közzétett elemzése szerint 2016-ban az unió területén 3 124 személy vesztette életét ily módon, mely 901-gyel kevesebb mint 2011-ben, a százezer főre jutó esetek mutatója tehát 0,9-ről 0,7-re csökkent 5 év alatt.


A balti országokban a legmagasabb, Luxemburgban a legalacsonyabb az arány

Az egy évvel későbbi, tehát a 2017-es adatok alapján az Eurostat azt is közölte, hogy mely országokban jegyezték a legtöbb halálos kimenetelű testi sértést. EU-s szinten Lettország áll a legrosszabbul, ott ugyanis 3,8 támadásból származó haláleset jut 100 ezer lakosra, majd következik Litvánia és Észország is, ahol 2,8 és 2,3 testi sértéshez köthető elhalálozást regisztráltak 100 eezr lakoshoz viszonyítva. A lista negyedik és ötödik helyét Málta és Románia foglalta el 1,6-os és 1,5-ös aránnyal.


A lista másik, „békésebb” végén Luxemburg áll, ahol 100 ezer lakosra leképezve mindösszesen csak 0,2 halálos kimenetelű testi sértést jegyeztek az elemzett időszakban, de jól teljesít ilyen szempontból Németország és Írország (0,4 mindkettőben), valamint Franciaország, Olaszország és Szlovákia is (0,5).


Az Eurostat hozzáteszi azt is, hogy az áldozatok 65 százaléka férfi volt az elemzett időszakban.



Régiókra lebontva is vizsgálták a kérdést

Noha Mayotte szigetéről vagy Francia Guyanáról nem azonnal az Európai Unió ugrik be először az embernek, jogilag mégis mindkettő Franciaországhoz tartozik, így ezeket sem lehetett kihagyni a statisztikából. Az Eurostat adatai szerint, Mayotte szigetén nem kevesebb mint 5,3 halálos kimenetelű testi sértéses eset jutott 100 ezer esetre, Francia Guyanában pedig 4,3. Őket a Portugáliához tartozó Madeira-szigetek követték 3,4-es aránnyal, majd érkezik Litvánia központi és nyugati része (3,3) és Románia észak-keleti régiója (2,6).



 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: